sobota 18. ledna 2020

Něco málo o Textilaně a lidech, kteří v ní pracovali




Jsem z Liberce a nepopírám, že hrdý občan, který sem patří, jak říkala moje máma, jako prdel na hrnec. K Liberci patřívávalo mít něco společného s textilem. V čele toho všeho stála Textilana n.p. (národní podnik), jeden z největších výrobců textilních látek v republice, v Československu.

Píše se rok, nevím už kolikátý, ale bude to jistě doba před 50 léty a výroba jede na plné pecky s cílem vyrobit toho všeho v hodnotě 750 miliónů korun československých. Nejúspěšnější byli tkalci a výroba pletenin. Jeden a půl miliónu metrů. Textiláci vyráběli tehdy úplety, vložkové tkaniny a hlavně, žádaný tesil, exkluzivní dámskou šatovku Araxa. Kdo si dnes na ni po 50 letech vzpomene? A to byla na mezinárodním veletrhu v Lipsku oceněna zlatou medailí!

Už jenom vzpomínám, co ještě Textilana vyráběla. Žerzeje z tvarovaného polyesterového hedvábí Slotera, úplety Zadara, pleteniny Novanca a Yolanca. To vše bylo k dostání v Revoluční ulici v Liberci, v prodejně zboží, které vyráběla jen a jen Textilana. Žel všechno je pryč, Textilana, i její vzorková prodejna v Revoluční ulici.

Všeho toho, včetně šátků, šál i těch nádherných, ručně tištěných v Novém Městě pod Smrkem bylo vyrobeno tak dva a půl miliónů kusů. Ty ubrusy s tureckými vzory, šály a šátky byly nejlepší dárky, které ještě dnes, po víc jak padesáti letech obdivuji. A právem. Už jen proto, že je dnes tak stále krásné už nikdy, nikdo nevyrobí…

                V téhle části republiky se vyráběl textil v různé podobě. Podobně se dá mluvit o skle, ale proč právě textil musel skončit se vymyká zdravému rozumu. A k tomu jsme zde vyráběli i žádané textilní stroje. Měli základnu růstu – učiliště, střední i vysokou školu, kde se učili odborníci. Žádní bosí dělníci bez vzdělání z Pákistánu, Bangladéše, z Cejlonu.

                Ve městě textiláků máme dnes spoustu textilních dělníků, techniků, inženýrů z oboru, co montují autokomponenty do skvělých aut, v průmyslové zóně na zelené louce. Největší hlavní závod Textilany v Liberci byl zbořen a není po něm ani památky. Tak nějak bylo zničeno Kartágo a místo, kde stálo, bylo posypáno solí, aby zde nic nikdy nerostlo. Tak dopadla Textilana.  Ani náhrobní kámen zde nestojí, kámen, který by vzpomenul tisíců žen a mužů, kteří zde desítky let pracovaly, vytvářely hodnoty, a krásu, něco, z čeho se šily šaty, obleky, čím se odívali lidé nejen v naší zemi. Látky, které nás reprezentovaly i za hranicemi.

                 Co k tomu dodat? Nic, nebo křičet? Kdo se omluví zato, že byla zničena chlouba regionu? Kdo měl právo vzít lidem práci, nechat zapomenout tradici, kterou zde měla textilní výroba po celá staletí? Uctěme alespoň jednou sochou ty, kteří v ní pracovali, obyčejné textiláky naše rodiče a prarodiče. Čest všem, kteří se podíleli na slávě a kvalitě textilu z českého severu.

Egon Wiener

Žádné komentáře: