pátek 17. ledna 2020

Ve Zverimexu v Liberci před mnoha, mnoha lety




V liberecké prodejně Zverimexu, ve strmé ulici se středověce zavánějícím názvem Tovaryšský vrch, měl můj strýček Walther pokaždé napilno. Denně tam prodali průměrně dvacet andulek, kanárů, korel a jiné půvabné zpěvné havěti, ale i sto akvarijních rybiček. Rekord před Vánocemi byla tržba za australského papouška - rovných osm stovek československých.

V té době měl n. p. Zverimex 30 prodejen a ta liberecká byla ze všech nejlepší. Plnila plán na rovných 190 % a před Vánocemi ještě víc. Nebyla to jen snaha lidem vyhovět a prodat toho co nejvíc. Dětský domov z Liberce IV. poděkoval písemně, krásným dopisem za dar spousty akvarijních rybiček. A to nebylo jediné poděkování obdarovaných dětí.

Podařilo se prodejnu rozšířit o dvě další místnosti, nové skladové prostory pro pytle s krmivem. Týdně odsud expedovali deset tun krmiva. Novými prostory se odstranila neoblíbená hláška – přejímka zboží. Oznámení, které generace dnešních zákazníků nezná už ani z vyprávění. A to bych mohl pokračovat. Sami si v prodejně přestavěli skladiště, instalovali nové akvarijní nádrže. Bez čekání na to, až jim pražské ústředí někoho pošle. To byla dříve věc vskutku nevídaná. A nezůstalo jen při této iniciativě, rozjeli novou službu: výroba a oprava akvarijního zařízení. V libereckých novinách Vpřed o strýčkovi a „jeho“ Zverimexu psali: „…a to vše z iniciativy člověka zapáleného pro svou práci, milujícího zvířata…“ Od té doby uplynulo 45 let, strýčkovi bylo nedávno 90 a nic se na tom nezměnilo ani dnes.

V Hrádku nad Nisou jako tehdy i dnes žije můj strýček, bývalý vedoucí prodejny n. p. Zverimex v Liberci. Mohu potvrdit, že celý život věnoval zvířatům. Je autorem mnoha knih o tom, jak pečovat o exotické ptactvo, o genetice opeřenců, jak je posuzovat, množit. Jeho práce byla oceněna na mnoha výstavách, mezinárodních soutěží. Z rukou zástupců mnoha světových universit převzal ta nejprestižnějších ocenění.

 Jsem rád, že mu mohu vyřizovat častá poděkování od přátel, od těch, kteří vědí, o čem mluvím. O nádherném vztahu jednoho člověka k exotickým ptáčkům, k přírodě, jako takové. Je moc pěkné, občas se setkat s legendou a vidět na vlastní oči někoho, kdo tenkrát byl u toho. A pan Walther Wiener u toho byl a pokud mu zdraví povolí zdraví, tak vypráví. Má o čem. A ten, kdo poslouchá, má o čem přemýšlet. Hodně zdraví, milý strýčku! Máme tě rádi a uzdrav se nám.

Egon Wiener

Žádné komentáře: