středa 15. ledna 2020

Kam chodí vítr spát




Vy to nevíte? No přeci k nám, do zahrady. Tam kam nametl všechno listí, igelitové sáčky, plasty. U plotu sousedů se zastavil, udělal čelem vzad, lehl si do trávy a spal jako zabitý. A tak to šlo každý den, celý listopad a prosinec. Už jsem se na to nemohl dívat a řekl si, že mu domluvím. Nepovedlo se. Vítr se zvedl a ještě, že Jana nosí kalhoty. Co bylo na zemi bylo náhle v povětří. Vítr se zlobil, naštval se. Že prý jsem nevděčný. Honil se zahradou ze strany do strany. Byl to větrný den jako vyšitý. Co bylo možné, to jsem zavřel na dva západy. Pes nejdříve dělal, že se ho to netýká, že se nějak s větrem domluví. Nešlo to, vítr si dělal, co ho napadlo.

A tak jsem stál tváří v tvář otázce, co udělám, kam mám zavolat, kdo mi vítr pomůže vyhnat vítr ze zahrady ven. A víte, že se nikdo nenašel? Volal jsem všude, ptal se i v Praze lidí, co se tím živí a slyšel jsem: „Pane, to je divný, co se to děje na tak malém městě? Nechcete se jen zviditelnit a vyhrát příští komunální volby?“ Brečel bych vztekem a vítr? Ten si dál dělal ze mě srandu. Vanul si chvilku jako teplý fén, podruhé mi chtěl vzít střechu. To jsem se ale naštval, no má to cenu snažit se domluvit s někým, kdo o to nestojí? Zajisté ne. Musím to vzít jinak do ruky.

Větře teď se těš, jdu na to a nebude to hezké střetnutí. Dostal jsem nápad. Pošlu na něj xxx. Nějak mi vypadlo z paměti, co na něj pošlu, když na něj nic neplatí. Vítr si stále dělal, co mi bylo proti srsti, hnusné a odporné. Honil se s jinými větry vně i mimo zahradu. Spal, kde se dalo. Pod ořechem, pod švestkou i pod tou naší starou jabloní. Fakt, už jsem měl toho funění plné zuby a udělal bych cokoli, aby se vítr zvedl a frčel kamkoli. Jen ven z naší zahrady.

Až takhle jednou ráno, bylo kolem osmi, vyplížil jsem se potichu z domu a pískal si, jako, že se jdu jenom tak podívat, co dělají vrabci. Ti se taky divili, co mě to napadlo měnit status quo, a jít s větrem do pračky. A měli pravdu orlové, co že to dělám postavit se přírodě. Pravda pravdoucí. Jsem důchodce, ať se snaží mladší. Jsou plni energie, mají silné paže, které si větrem dozajista poradí. Jak jsem se mýlil!

Vítr se naštval a bouchal vším, co mu přišlo pod ruku. Odnesl bůhví kam, zahradní sprchu, dvě židle, lavici i pítko, co Jana koupila pro ptáky. S ničím se nemazlil. Na můj vkus ta návštěva už trvala dlouho. Má trvat jen tak, jak chce majitel. A tak jsem se zavřel doma a znova přemýšlel. Co s větrem, kterému se nechce odejít? Přijde zima, budou závěje, vše bude zaváté. Jak se Jana dostane do práce?

Už ani na nic jiného nemyslím než jak se větru dostat na kobylku, jak s ním praštím o zem a na jeho těle budu tančit jako derviš. Sladké snění, hrozné probuzení. Zazvonila pošťačka, že mi nese doporučené psaní. Dopis jsem otevřel a vevnitř bylo sdělení, že se omlouvají, že stal politování omyl, že vítr patří vedle na dvůr souseda a že do tří dnů se odstěhuje tam, kde jej budou mít rádi.

No vidíte, šlo to, jenom je třeba něco dělat, nebát se a vyzkoušet všechno. Když je brod daleko, proč stahovat kalhoty?

Egon Wiener

Žádné komentáře: