středa 1. ledna 2020

Píši konečné zastávce tramvají mého města




Konečná zastávka. Jak podivně to zní. Proč se tady tramvaje netočí a nejezdí pořad dokola? Proč musím zrovna tady vystoupit? Je v tom nějaká logika? Symbolika, záměr? Rád se dám poučit. Tramvajová, nebo autobusová konečná. Nic přeci nekončí jenom tak. Vše má svou logiku, něco, co začíná, má i své pokračování. Krevní oběh, směr hodinových ručiček, voda, která teče odshora, jablko, které padá kolmo dolů ze stromu.

Proč? Ptám se ze vzdoru, mám přijmout sdělení, vystupte si, tramvaj se obrací a pojede zpět po stávající trase, místo toho, aby pokračovala dále a nekončila právě zde, na konečné zastávce. Na druhé straně města udělá tramvaj opět to samé. Je to prapodivný koloběh života. Jako když chcete zrušit čtvrté roční období. Proč to dělat? I země má svůj řád. Je kulatá. Proč nepokračovat dál, proč dělat konečné zastávky? Není snadnější pokračovat, když se tramvaj stejně po chvíli vrací! To je jak koloběh života lidí. Jen hlupáci se vrací a chodí po chodnících vyšlapaných. Proč nemůže tramvaj létat? Jenom proto, že nemává křídly? Že nemá peří, pilota a letištní personál za zády? Houby, to nemá logiku, natož opodstatnění praxi. Má pokračovat dál.  V kruzích jako ve vodě, kam dohodíš kamenem.

Jdi a vyprávěj, co lidem patří a co jim berou. Mít jistotu a snadnější dostupný cíl své cesty, ne konečnou a věčné přestupy. Jen se příteli podívej! Ta ztráta času, šikana cestujících, zbytečné obtěžování radničních úředníků. Žít postaru, v klidu, nemyslet, nepřemýšlet, nehledat cesty, které by úředníčka vedly k tomu, aby laskavě zvedl svou tlustou zadnici a šel se podívat, co po něm vlastně chci.

Píši Tobě, obracející se tramvaji Neboj se. Jednou se na radnici sejdou noví komunální politici a začnou řešit dnešní na hlavu postavenou tramvajovou síť. Dočkáme se. Když ne my, tak dozajista naše děti. Tramvaj se nebude vracet po staré koleji, ale po cestě, kde na ni už desítky let čekají další a další lační cestující. Dejte jim, co jim patří, báječné svezení tramvají. Město je dnes neprůjezdné, autobusy MHD čekají, až je někdo pustí. Bude to stále horší a horší a ruské kolo před radnicí to nespraví. A proto držme palce tomu, kdo se zasadí, aby to i v Liberci jezdilo. Zatím se tramvaje jen vrací…



Egon Wiener

Žádné komentáře: