pondělí 6. ledna 2020

Trubkám, vodovodnímu řadu, kašnám na náměstích




Panečku, to je ale téma! A začnu pěkně zeširoka. Bydleli jsme na vesnici a tam je u každého domu kopaná studna z první republiky. Trubky s vodou přišly až později. A že to byla sláva! Jak elektrifikace, tak veřejný vodovod byly chloubou obce. Upravené ulice, náměstí jako ze škatulky, požární zbrojnice, sokolovna. Kdo mohl chtít víc? Zastávka autobusu, veřejný telefon, koupaliště, o dobrých hospodách ani nemluvě. Trubky položené do výkopu, elektrika v domě, to vše mluvilo o prosperitě kraje. Voda křišťálově čistá, kouř z komína, škola v místě. Řezník, mlíkařka, mandl, práce v lese, vlakové nádraží, kostel, doktor, dlážděné ulice. Co víc si mohl přát prostý obyvatel? Peníze v kampeličce. Co nebylo, byl penicilin. A právě, že scházel, umřel můj dědeček na zápal slepého střeva, které prasklo. Penicilin chyběl, mohl žít.  

Já poznal svět až po druhé světové válce. Němci balili kufry, jeden po druhém. Můj svět byl o tom, že se táta rozhodl, že i my budeme moderní a budeme mít splachovací WC, koupat se budeme ve vaně, pro kterou ohříval vodu tzv. lázeňský válec. U babičky v Hrádku nad Nisou bylo stále ještě suché WC. Kdo takové poznal, měnil by a bral splachovací bez mrknutí oka. A já? Já spadl i s tříkolkou do vykopané jímky s odpadní vodou. Víc vám o tom dnes nepovím. Až jindy.

Trubkám a vodě by mohl říct své především instalatér, ale i ten je slabým hráčem ve hře o vodu. Voda je panovačná. Zkrotit ji bylo často oživotě a smrti. Kdo měl vodu, měl všechno. Už staří Římané postavili vodě do cesty akvadukty. Mnohé stojí dodnes a jsou ozdobou svého okolí a vzbuzují oprávněný obdiv. U nás, v Jablonném v Podještědí, šli stavitelé opačnou cestou. Svedli vodu do dřevěných trubek do kašny na náměstí.

Mít kašnu s vlastní vodou, to už byl velký pokrok. Už ne studny, ale podzemní přivaděče vody bylo osvícení, vstřícný krok. Kašny byly často i galerií uměleckých soch, prvním setkání nás, obyčejných lidí, s uměním. Jsou města, která dnes vrací kašny zpět na náměstí. Neznám nic, co víc potěší, než sednout si a poslouchat, jak padá voda do vody. A je jedno, jestli jste tohle zažili v Římě, u kašny „Ditrevy“, nebo u kašny s Neptunem v severočeském Liberci. Zůstaňte prosím sedět a poslouchejte, jak padá voda do vody. Svět kolem je hned krásný, krásnější.

Egon Wiener

Žádné komentáře: