středa 1. ledna 2020

Píši Vám, polévkám, nejraději těm, které si sám uvařím




Začnu tím, že se Vám přiznám k plagiátorství. Můj tatínek s tím začal, já jen kopíruju jeho mistrovství. Byl vegetarián, a to mu pravděpodobně pomohlo přežít. Když už byla nouze tak veliká, že nebylo zbytí, naučil se táta ne housti, ale vařit ten správný eintopf ze zeleniny, brambor a tuřínu. Když byla mrkev, tak rovněž z ní. A nouze o jídlo byla převeliká. Do hrnce kromě vody přišlo vše, co se dalo vařit tak dlouho, až se to rozvařilo a změklo. Pak se dosolilo a servírovalo. Ještě dlouho po válce můj tatínek vařil eintopf. Naučil jsem se to taky. Musím se přiznat, že dršťková polívka za socialismu (1960-1989) v Čechách, konkrétně v Liberci vlevo od radnice, byla božská. Když zavřu oči, zdá se mi o ní. Píši všem a do všech stran. Umí ji ještě někdo? Už kvůli ní si myslím, že se kapitalismus do Čech vrátil příliš brzo. Zničil něco, co bylo k sežrání. Na mou duši, vraťme se někam zpátky, tak zhruba o 40 let…

Píši všem, kteří si ji pamatují, všem, co na ni chodili. Kdo ji jen jednou ochutnal, nemusí jíst lanýže, drahé hovězí. Co třeba polévka s játrovými knedlíčky, kuřecí, nebo slepičí vývar, boršč, rajské pošušňání, polévka s uzeným masem, gulášovka, hrachovka? Já se z těch chutí asi zblázním. Jedna lepší než druhá. Česnečka, jarní, houbová s bramborami. Rybí, studené polívky i ty, ze kterých se kouří na talíři. Polévka musí být, polévka je grunt.

Jak jsem ji neměl rád, když jsem byl malý! Později už to bylo jiné. Nejlepší byla ta z hospody, nejlépe z té nádražní, která se v kuchyni pořád dolévala a dochucovala maggi. Ach, ta taky voněla! Nebo ta ve Zlatém lvu podávaná v kovových šálcích! Tou to začínalo. Udělalo se v bříšku místo na to, co přišlo na stůl později.

Jak říkám, nemuselo to být kontaktní místo s Michelinskou hvězdou. Nejlepší polévky měly často i ty nejhorší špeluňky, zakouřené hospody 3. třídy. Píši Vám, kterým polévka chutnala a chutná stále a stýská se Vám, protože už není, kdo by Vám ji tak dobře uvařil. Je dobře vzpomínat. Stávala kolem dvou, tří korun a dávali jsme si ji všichni bez rozdílu pleti, platového zařazení. A k ní kousek chleba, spousta lidí kolem, třeba jen na stojáka někde u dveří. Ale ta byla! Tatínkova doma a dršťkovka samá dršťka, česnek, majoránka, paprika. Opravdu, té se vyrovnal jen boršč, česnečka s rohlíky.

Polévka. Jeden by řekl nic, ale je opravdu na co vzpomínat. Kyselo, polévka s okurkami, květáková s mlíkem, játrové knedlíčky, polévka s domácími nudlemi. Mám sto chutí všeho nechat a jít si je uvařit. Sedmý div světa, světové kulturní bohatství. Být ambasadorem všech polívek světa, ujetý na polívky, polévkový závislák. To vše přichází až s léty. Léty člověk dozrává a dostává tu pravou chuť, která je základem dobré a zdravé výživy. Nic nestojí v cestě jíst a být nad věcí. Jezte, pijte a množte se. Ale bez dobrého jídla to nejde.



Egon Wiener

Žádné komentáře: