středa 1. ledna 2020

Píši komínům, studnám, všem netradičním stavbám v okolí




Ach, ty komíny, zazděné trámy v nich a jejich vznícení. Hořelo v domě u mého strýce v Hrádku nad Nisou, hořelo na Karlově, na Bedřichovce, v Machníně. Nebo, když bouchnou saze v komíně. Také se říká, bouchl, jako saze v komíně. No, řekněte, nebyla lepší „černá kuchyně“? A vlastně, zase komínem spaliny ven. Komín, pamatuji se, jak někdy před víc jak před 60 lety musely všechny tovární komíny obepínat širokými pásy, aby jim snad neuletěly, co já vím. Pamatuji taky, když se ty staré, ještě z Rakouska bouraly. To byla podívaná! Nechtělo se jim.

Opakem komínů jsou studny. Nejsou tolik vidět, to podstatné je samo sebou skryto pod zemí. Ty nejhlubší jsou na starých hradech, hloubeny ve skále, spojené i s cestou pryč z hradu, když se do hradu hrnou cizí vojáci. Studna znamenala pomoc. Člověk bez vody nevydrží dlouho. Studna bývala pod hlavní věží a byla často tím, na čem záleželo přežití. Nechtěl bych ji kopat. To bylo velmi často spojené s tragédiemi, jako třeba nešťastná láska. I ta končila podle pověstí na dně studny. Je málo hradů, kde se něco podobného nevypráví.

Studnu má ještě dnes každý dům z počátku 20. století. Pěkně ručně kopanou, zděnou cihlami, později z betonových skruží, venku s pumpou, kolem, vahadlem, s jejichž pomocí šla voda ven. Takových obecních studní bylo všude plno, ale po válce většinou zmizely. Viděl jsem některé na starých pohlednicích a byly neskutečně krásné. Třeba Berlín měl krásné stylové. Dnes z nich nezbylo vůbec nic.

V našem okolí byla spousta větrných mlýnů. Většinou tam, kde silně foukalo. Na kopcích, při hranicích. Už i ta jména obcí! Větrov, tam se lopatky jen točily! Dnes jich zůstalo jen málo. Kde zůstaly, lidé je s láskou opečovávají. Dávají krajině šmrnc romantiky a patinu věku před zavedením elektrického proudu. Jsou často místem, kde se odehrál souboj s čertem, naplnil osud krásné mlynářky. Jen se kolem podívejte, co ještě stojí prapodivných staveb, a zdaleka nejsou tak krásné, jiné zas věkem a díky nevšímavosti lidí odešly do nenávratna.

Dnes místo nich stojí betonová sila, u nás betonové „řopíky“, stavby, české „Maginotovy linie“ budované v předvečer druhé světové války na obranu před Hitlerovým Německem. Nepodařilo se je zničit, a tak tu stojí, aby navždy připomínaly ohavnost války. Píši všem, kteří budují nové stavby. Nestavte prosím bunkry, mnohem lepší jsou třeba rozhledny. A že jich v Jizerkách i v Krkonoších máme! Jedna krásnější než druhá. Jsou ozdobou, žel často už z nich nic nevidíme. Stromy rostou rychleji, než si stavitelé přáli.

A co hráze vodních děl, úžasné přehrady? I to jsou stavby, které dělají naši zemi krásnější. Je na co se kolem sebe dívat. Hrady a zámky jsou všude, kam se podíváš, jsme zemí, která se má čím pochlubit. Jdi a dívej se i pod nohy, ať neškobrtneš.

Egon Wiener

Žádné komentáře: