pondělí 30. prosince 2019

Píši písničkám, rádiu, všemu, co hraje




Maminka tvrdila, že jsem byl pozorný posluchač rádia, prý i hokeje v době, když mě nosila v bříšku. Žel, na zpěv si nikdo z rodiny nepotrpěl, ale rádio hrálo pokaždé nahlas. Děda byl hluchý jako pařez, všem ale tvrdil, že dobře slyší, tak proč druhá strana tolik křičí? Táta znal z německého předválečného Komsomolu pár písniček a zpíval mi je v řeči E. Thelmana a R. Luxemburkové.

Druhá z babiček, ta z vnitrozemí, mě brala do katolického kostela, kde se hrálo na varhany. Neříkala nic, než pšt! Poslouchej. Křesťana ze mne neudělala, zato se do kostela, ať je kdekoli, pokaždé rád podívám. Spolužák Leoš Štěpánek od nás z Machnína tam rovněž rád zacházel, ale jeho víc jak organy lákaly kostelní kasičky.

Já ale píši všem, co si zpívají, poslouchají, mají v uších sluchátka a jsou na hory vzdáleni něco vysvětlovat. Píši všem, kteří něco skrývají, třeba, jako ten král, co pod vlasy schovával své dlouhé uši. Myslím, že se jmenoval král Lávra a kolem vrbiček šli upovídaní potulní hudebníci.

Co se jen v Sudetech po válce povalovalo hudebních nástrojů, například citer, rakousko-uherské výroby! Každá vesnice měla svou kapelu k doprovodu nebožtíků do hrobu. Hrála na svatbách i jen tak, k poslechu a pro radost. Pomalu se živá hudba ztrácela a na ulicích měst a vesnic se objevily tlampače s muzikou oblíbenou kdesi na východě. To se psala prapodivná padesátá léta, kdy se z tlampačů linula pochodová melodie s oznámením, že nepoteče voda, že vajec jsme se nedočkali od souseda soudruha Skočdopole a ty nám soudruhu taky… Bylo to veselé, ale i k pláči, a trvalo to dlouhých asi 25 let.

Píši všem, co mají rádi hudbu z rádia, televize a kdo ví jakých nosičů. Ztratil jsem přehled, ale zeptejte mladých. Ti ho mají dokonalý a orientují se přesně. Nemají rádi dechovku, na které jsme více méně vyrostli.

Poslouchat hudbu není zas tak nudné. Fakt je, že klasiku vydržím poslouchat, jen když mi není dobře. V chladnu vydržím být i vzhůru. Hudba je úžasná a léčí nespavost. Často se v noci probudím a když rádio, nebo televize hraje, vypnu je a znovu usínám jako by mě do vody hodil. Rád ji poslouchám. To mohu myslet i na jiné, potřebnější věci. Pomáhá a já a věřím, že i Vy, posluchači hudby budete se mnou souhlasit. Hudba i ta reprodukovaná má úžasné vlastnosti. Dává sílu, tlumí emoce a chrání před stresem. Píši tím pádem i těm, kteří jsou hluší a hudbu nevnímají. Přišli jste o mnoho, nemohu Vám pomoci. Berme to tak. Pomáhá lidem všeobecně, ale i dobytku. Ten podstatně více dojí ati, kteří jej obsluhují, si na pěknou hudbu nestěžují. Taková hezká písnička je slyšet i ve vězení. Mně se třeba u ní dobře škrábou brambory. Je milé poslouchat hezkou písničku, hlas, který Vám pomůže, který hojí rány a pohladí. A tak nějak by to mělo být vždycky.



Egon Wiener

Žádné komentáře: