pátek 13. prosince 2019

Bezdomovcům a všem, kteří se bezdomovci mohou stát natotata




Většina z nich je zanedbaná, vulgární a hlučná. Jsou zarostlí, neholení, pijí alkohol, mají špatné zuby. Podle toho je poznáte. Jen málokteří píší, nebo dostávají dopisy. Adresu mají na radnici a nepohrdnou desetikorunou, o kterou si řeknou. Nemohu jim psát bez bolesti. Jsem příliš a dlouho stár, abych mohl odpustit současnému režimu, že jsou, že je jich hodně, a že se o ně špatně stará. Do svých skoro padesáti let jsem je neznal. A potom tu najednou byli a mnozí jsme nechtěli věřit vlastním očím, jak vypadají.

Z útlého dětství pamatuji, že ještě chodili podomní obchodníci, dráteníci, slepci, ale abych se běžně setkával s lidmi, kteří spí pod mostem, na roštech odpadového teplého vzduchu, to ne, to mě doslova odbouralo. Mamince na konci 40. let minulého století nabízel hluchoněmý s cedulkou v ruce „umělecké“ pohlednice, které mu pomáhaly přežít. Tehdy jsem poprvé na někoho zíral s otevřenou pusou...

Dnešní bezdomovci jsou často agresivní, netrpí žádnou výraznou chorobou. Píši takříkajíc těm, které lze nazvat adepty bezdomovectví s nulovou pracovní aktivitou. Myslím ty kolegy a přátele šťastně ženaté, kterým po rozvodu nezůstalo nic a oni, ze dne na den, okusili sychravé podzimní počasí u vody kdesi na smetišti zachumlaní do krabic a houní, které jim bratři stejného vyznání ráčili zapůjčit.

Píši všem, co se s ostatními příbuznými, často s vlastními dětmi, nedohodli, co kdo zdědí, kdo zaplatí dluhy, kdo koho vyplatí. Mnozí z těch, kteří tohle neunesli se stali bezdomovci a společnost ostatních lidí se jich začala štítit a skončilo to tím, že bezdomovectví se nedá řešit. Že si na něj budeme muset zvyknout, dokud se současný režim nezmění na jiný.

Píši všem, kterým se to nelíbí, všem, kterým se prohledávání popelnic stalo denním chlebem. Sice plesnivým, ale ještě pořád jediným zdrojem kalorií. Píši všem, kteří pijí a páchnou jako tchoři a nemají na zubaře, ani na léky. Ani já nevím, kde na to vzít a udělat Vám život lepší. A přesto, nebyli tehdy, dneska jsou. Jsou často mezi nimi duševně nemocní, závisláci, notoričtí zloději a lháři. Žel, to k našemu bohatému životu jaksi patří, omlouvám se slovy bohatých, kteří přispívají údajně na charitu, ale ne těm, které vídáváme ve větších městech na každém kroku.

Bezdomovci jsou jako květ bodláku, sůl v očích, puchýř na chodidle, hřebík v botě, ječné zrno v oku. Bezdomovec je a v to doufám, černou můrou v nočních snech starostů a primátorů. Je na nás, zda budeme přihlížet, že se nic nemění, nebo pověříme svého senátora, aby v té „věci“ konal. Píši tedy rovněž všem „senátorům“: Nenechte bezdomovce jen tak ležet na ulici, i Vy můžete shodou okolností jednou tam být s nimi a žebrat o korunu. Proto hledejte cestu, jak z toho ven. Spojme síly a dejme naději těm, kteří jsou na dně, kterým z vody vyčuhují jen oči, nos a ústa. Nic víc, nic míň.

Egon Wiener

Žádné komentáře: