pondělí 30. prosince 2019

Vám, kteří se díváte dívkám do výstřihu




                Vám, kteří se díváte do výstřihu všem krásným ženám pěkného, vyvinutého poprsí. A nevadí, že jsou to dívky mladší. Jim to povětšinou taky nevadí. A Vám je deset, řekněme už víc, třeba i devadesát let. A v tom je ta potíž Nikdo Vám nepíše a pokud napíší, budou Vám dopisy číst.

Píši všem, kteří je čtou a za zády jim stojí policajt, vězeňská služba, nebo nedej pánbůh, manželka. Píši všem, kterým se líbí ženská s výstřihem. Vy se rádi koukáte, protože to tak dělají všichni. Neznám nikoho, kdo se nekouká. Píši všem, kteří milují vzrušení stoupající od kolen, až někam nahoru k uším. Ty rudnou, tvrdnou a neslyší…

Ano, výstřih je jako krása horských proláklin v Dolomitech, propastí a pastí v Krušných horách, ledovce na Sahaře. Taky se mi líbí a nemohu si pomoci, je to jako droga. Berou ji ženy a muži přihlížejí s otevřenou pusou, ať malí kluci, tátové od rodin, učitelé, dělníci či vědci. Je to jako mor. Jak se oteplí a stromům naroste listí, druhé pohlaví odhodí zimní šály, teplé boty, rozhalí halenky a vyžene kozy na pastvu. Ta mají záhy kůzlátka a řidiči si berou na oči černé brýle, aby se neprozradili zánětem očních spojivek a rozšíření zornic.

Ach, ty výstřihy! Ani se snad nevymlouvejte, dělám to taky. Co na tom, že vypadám jako blbec. Vždyť je to pravda, že se nestydím, koukat se, kam se smí dívat jenom zodpovědný vedoucí. Ten žlábek učaroval mocným, rozptýlil řídicí pracovníky, pozvedl roli a funkčnost oblékání. Napovídá mnohé, dává růst lidové tvořivosti i literární tvorbě. Děvčata jsou v tomto ohledu zcela nedostižná. My muži nemůžeme nic, nemáme se čím pochlubit. Rozepnout knoflíčky, nebo zip u poklopce? To snad ne! Tak hluboko a nízko jsme přeci neklesli. Co s tím teď naděláme? Je pozdě se přeonačit a začít si hrát na ženy, ale i to je dnes možné.

Každý, kdo se podívá, musí v duchu tleskat nevšednímu zážitku, srovnatelnému se safari kdesi v rovníkové Africe, lovu na medvědy, velryby, ale i na koloušky, malá rozkošná selátka prasete pekari. Asi se nevyjadřuji zcela přesně, ale my mužští máme v tomhle jasno. Útočíme a chceme mít všechno. I to, co je nám zapovězeno. Bude to tím, že zralá jablka pokaždé rostou na stromě sousedovi a nám vyrostla jen seschlá, červivá padavčata. Žel, jsme civilizovaní, domestikovaní a koukáme se směrem odkud nám nebezpečí krásných, ztepilých ňader nehrozí. Asi se shodneme, že je to sice od nás podraz a nehezké, ale žijeme v právním státě, tudíž se chováme mravně a děláme, že my nic. Jen tak koukáme, kde a co poletuje v povětří. Co je a co není rozpustilé, pošetilé, krásné záňadří.

Egon Wiener

Žádné komentáře: