pondělí 30. prosince 2019

Starým pohlednicím, mé sběratelské vášni




Jsou menší než ty současné. Současné? Zhruba tak 70 let už se malé formáty nedělají. Ty současné větší se zas tak moc nesbírají. Píši pro jistotu oběma rozměrům. Babička by řekla, že je to kómiš. Žel 75 let po válce říkám: Kdo ví?

Ono to tak bude se vším. Když se objevily první věci z PVC, ze silonu, lidé tleskali nadšením. A dnes jen se zeptejte, zda si vybere jogurt z kelímku, nebo ze skleničky. A co se dovíte? Obdobné to může být s oblibou dnešního formátu pohlednic. Kdo ví, co se bude sbírat pozítří. Dnes žádného pohlednicí nenadchnete. Jsou náměty, no škoda mluvit.

Pro jistotu i vzhledem k tomu, co jsem tvrdil před chvílí, píši všem námětům. Ty první byly místopisné. Kus malého obrázku, místo pro zprávu a celá druhá strana pro adresu, kam pohlednici doručit. Taky se těm pohlednicím říká pohled s dlouhou adresou. Tiskly se zhruba tak do roku 1906 a mimo jiné, byla to krása. Už ne malý černobílý obrázek, ale originální barevná litografie, ze všech stran vychytané umělecké dílko. Někdy manýra jako stehno, druhdy úlet plný romantiky, samý cukr, kudrlinka, něco, co by dneska neprošlo. Co je tak mimořádné, že bez toho nemůžete být? Mucha, Wiener Verstete… Málokterý přední výtvarník si nechal vzít zakázku na pár krásných pohlednic. Aleš, Mánes, každý se zúčastnil.

Píši všem, kteří našli po babičce štůček staré korespondence a mezi ní tyhle krásné pohledy. Po pradědečkovi pohlednice z fronty první světové války - Balkán, Karpaty, pláně Ruska, Francie. Ty vzácné jsou od těch, co přeběhli na opačnou stranu barikády, do československých legií. A potom secesní lahůdky, nebo pohlednice podepsané či adresované významným osobnostem. Třeba TGM, psané profesorem Hrozným, Picardem, Heyrovským, umělci Ladou, Werichem, Boudou, Zrzavým. Je to kouzlo, mít je všechny na dosah ruky, žít skrze obrázky jejich úžasné životy.

To jsme holt my, sběratelé pohlednic. Píši sběratelům, všem, kteří pomohli i dnešním pohlednicím mezi lidi. Díky, Milane Drahoňovský, který umíš tak pěkně fotit. Tvé pohlednice stojí za to mít ve sbírce, s Tebou se přátelit. Píši pohlednicím celého světa. Třeba ze Šanghaje, Brazílie, z Patagonie, z Islandu. Všechny jste krásné, všechny Vás mám rád a žádnou nikdy nevyhazuju. Nejsem sám. Je nás víc než filatelistů. Kdo dneska sbírá nálepky od sirek, sýrů, žiletek, hotelové nálepky? Už skoro nikdo. Nabídněte staré pohlednice a utrhnou Vám ruce.

Neberte mě tak úplně za slovo. Jsou pohlednice, které se nesbírají, nebo jen zřídka. Náboženské náměty, přání k MDŽ, ke svátkům a k narozeninám. Ty opravdu ne. Ostatní nám sběratelům nabídněte.  Nebo je sami začněte sbírat. Každý by měl něco sbírat a duplikáty nabídnout k výměně. To je tak v kostce vše, co byste měli vědět, až se potkáte s některou starou paní, která má doma šuple plné kouzelné nostalgie, pohlednic které nesbíráte, ale uděláte jimi radost těm, kteří je milují.

Egon Wiener

Žádné komentáře: