pondělí 30. prosince 2019

Všemu zlému, co mě potkalo




             Že mi sebrali tátu, když jsem byl malý kluk a nemohl jsem ho bránit. Že jsem brečel usedavě, když zemřela stvůra Stalin a jeho nohsled Gottwald, který mi zavřel tátu. Bože, jak jsem byl malý, tak jsem byl hloupý a dnes se za to stydím. Ti dva právem patřili peklu. Píši a chci se z toho vypsat jednou a provždy.

Svět mít na ramenou není vůbec žádný špás. Už v Pionýru jsme tomu mnozí z nás propadli. I já chtěl změnit svět a byl komunista. Nevím proč. Neviděl jsem, neslyšel, nechtěl věřit a jako Sisyfos dělal, co nemusel. Házel hrách na zeď. Píši všem, co se poznali. Mě navíc vadila ta hnusná antisemitská skrytá nenávist, to věčné, ty jsi Žid. No a vidíte. Já to vidět nechtěl, nechtěl slyšet.

Píši Vám, kteří to cítíte podobně a nevíte, co s tím, co dělat. Zlo se tu neobjevilo náhodně. Je tu a já cítím, že sílí. Zlo, to je mnohdy jen jedno slovo, gesta, úsměv, hloupý vtip. Pak přemýšlíte o emigraci, o dětech, co je asi čeká. Nic dobrého. Je víc jak třicet let po změně režimu ze socialismu na kapitalismus. Nikdo nevěřil, že se to podaří. My, co jsme v prvním režimu žili, víme, do čeho jdeme a v našem věku máme zadnice stažené strachem, že to nezvládneme. Všem, kteří cítí podobně totéž: Je to oprávněné? Není to snadné. Zdá se mi to, nebo to je už jenom věkem? Mám trochu z těch změn strach. Jako bych před něčím utíkal. Někdy uteču do snu.

Píši všem, kteří taky stárnou a chce se jim občas, třeba u televize spát. Komu bylo sedmdesát ví, o čem je řeč. Pořád si říkám, že to nejsem já. Koleno bolí, páteř odshora dolů a pak zas v obráceném gardu taky. Píši všem černým myšlenkám, hříšným nápadům, snaze vyhnout se nesnadným úkolům. Jsem tak trochu jako černý pasažér přichycený bez lístku. Píši všem, kteří nezahodili flintu do žita. Všem, co se brání a dávají to znát. Asi se tolik nebojí. Já se bojím hadů, někdo pavouků, druhý že se najde ve spisech StB, co napsal na sousedku.

Píši Vám a slibuji, že já takový nejsem. Mám hodnou ženu, děti dospělé a úspěšné. To, co mě tlačí, je přízrak pozdního věku. Jak já to budu snášet? Nedají mě do domova důchodců? Nejsem jim na obtíž? Poznám, až budu na konci sil? To vše se mi motá v hlavě a mám strach, že selžu a budu obviněn, že překážím.

Píši všem a všemu zlému, že mu nehodlám uvolnit cestu. Nechť svítí a modře barví krajinu měsíc, měsíc na obloze, ne zlo dole u kotníků.



Egon Wiener

Žádné komentáře: