čtvrtek 26. prosince 2019

Dámě v klobouku, před níž smekám




Ano, čtyřikrát ano, postupujete všechny z mé knížky, co máte na hlavě klobouk, hučku, pokrývku hlavy, která Vás dělá ženou opakovaně krásnou, přitažlivou.

To je ono! Klobouk, klobouček, který se nosil v době, kterou nepamatuji už ani já, ani můj táta, natož maminka. Babička, pravděpodobně za mlada ano, její maminka, zcela určitě. Klobouk k té době patřil jako  zadnice na hrnec. Jednoznačně a bez výhrad. Dotyčná v něm byla mnohem víc sexy, než mnohé ženy současnosti, kdy často nepoznáte, zda dotyčná je ženou, chlapem, nebo něčím mezi tím. Ano, až sem to došlo, když žena odložila šarmantní klobouček a dala se oholit na kluka. Těm, co zůstaly ženami a těm, co nosily dámské klobouky, těm patří obří dík. Vypadat krásně asi něco stojí, ale výsledek je zcela zřejmý.

Píši ženám, co vypadají žensky a mají všechno, co má žena mít. Upravené vlasy, čisté nehty, svítící zuby, čisté šaty a hlavně klobouček krásný ze všech stran. Cyril Bouda, když ilustroval knížku Vandrovali vandrovníci, namaloval pár těch kloboučků druhé poloviny 19. století, velmi podobných těm, co jako ilustrace doprovázejí mé texty. Jeden krásnější než druhý. Zde si může fotograf podat ruku s grafikem a malířem. Oba tu dobu zcela vystihli, znamenitě.

Píši dámským vrkočům ukazujícím pod kloboučkem, že máloco může být hezčí, než upravená žena, žena zahalená secesním kloboukem s jemným závojem. Ženy jsou krásné už od přírody, mají přirozený šarm, ale ten krásný klobouček umí dát obrazu zlatý rám. Obrazu, který je už i tak skvělý, září štěstím a optimismem. Prostě, klobouček na hlavě ženy je korunkou královny na plese těch nejzajímavějších lidí, kteří tu kdy žili.

Píši všem novinám světa, televizím, že klobouček není jen ozdobou dostihových stájí, padocku, ochozů slavných koňských klání. Pardubic, anglických dostihových závodů. Klobouk je zde nejen tradicí, ale především vizitkou dobrých mravů, tradice a výkonosti. A co naše Chuchle? I tam je vídáváme. Září, až oči přechází. Je to dobře, patří to k životu, který není jen bistrem, kde dostanete vařené nudle s karbanátkem. Svět je i přehlídkou, kde se prezentuje naše duše, chuť létat, malovat ostrými barvami, vidět svět plný plničký nádherných hvězd, žen, kterým klobouček tolik sluší.

Děvčata, dámy zralého věku, holčičky v kočárku, noste je, ať ve světě, kde nevíte, zda máte před sebou muže či ženu, můžeme s jistotou říct, že je krásné vidět ženu, která se umí obléc. Ať je dámský klobouček oním pojítkem mezi námi v době, kdy svět neví čí je, kdy se mi zdá o čertech, slyším a vidím něco, z čeho jsem rozpačitý, a co mi bere dech. Kéž tak tomu už nikdy není! K tomu nám dopomáhej klobouček ženy.



Egon Wiener

Žádné komentáře: