čtvrtek 12. prosince 2019

Sportovcům a všem, kteří taky občas sportují




Nevím jak Vám, ale sport pro mě začal v roce 1953 nácvikem mladšího žactva s krychlemi na první celostátní spartakiádu v roce 1955, kam se ovšem naše první třída národní školy v Machníně nikdy nedopracovala. Tehdy jsem to bral jako příkoří a na sport víceméně zanevřel.

Píši všem, co dopadli stejně. Zbyly pak už na mě jenom sáňky, brusle šlajfky a dřevěné lyže se zobáčkem vpředu s bačkorovým vázáním, vše po Němcích. Kožený pešek, žíněnka, fotbalový míč, ani snad nebudu říkat, že to vše bylo taky po Němcích. Píši všem, co mají podobné zážitky. Vím, bylo to víc, jak před sedmdesáti léty, tudíž, kdo si to všechno má pamatovat? Ať žijí pamětníci odsunutých Němců a my, co jsme to zažili z první ruky. Chci psát sportovcům, a přitom se mi vybavuje tak akorát fotbalový oddíl Jiskra Machnín a cvičení v tělocvičně naší školy.

My tu tělocvičnu ani moc nepotřebovali. Vyblbli jsme se na stromech v zahradách, při plavání na místním koupališti, nebo v břízkách  sousední Chrastavy. Sport, to bylo každodenní blbnutí, práce s rodiči na polích, na zahradě, v lesích kolem naší vesnice. Ježdění na kolech, různých kárách, chození pěšky všude a kamkoli. Píši všem, pro které bylo sportem vlastně všechno. Šplhání na skály, lítání se psem, uklízení po domácích zvířatech, sušení sena, honění se, hry, které nás bavily.

Vesnice byla plná dětí, ve třídách nás bylo po třiceti v pěti třídách. Do měšťanky se chodilo, jezdilo se na kole nebo autobusem do Chrastavy. Všude, kde to šlo, se v zimě hrál hokej. Taky bývalo víc sněhu a zimní, jarní i uhelné prázdniny. A to se po venku dovádělo. Osobní auta u nás v obci nebyla. Auto měl jen tatínek, jako národní správce místní truhlárny, a ještě soused Dan Martinec z Nové čtvrti. Moc si jich neužili, oba záhy zavřeli. To byla ona veselá padesátá léta, na která se jen těžko zapomíná. Na sport v dnešním slova smyslu se ještě čekalo.

Byli jsme hubení, ohební a náchylní uvěřit, že se rodí nový svět, spravedlivý pro všechny. Nebylo tomu tak. V obci se dělo to, co v celém státě. Docházelo i k nemravnostem a na hlouposti nebyl čas. Sport nepatřil k tomu nejpotřebnějšímu. Sledovat Zátopka, československé hokejisty, krasobruslaře, lyžníky, to ano. Televize ještě nebyla, ale rádio jsme měli všichni.

Svět kolem se měnil později, až v šedesátých létech. Objevili jsme Jizerské hory, lyžařské běžecké trasy, kola, motocyklové závody. Píši všem, co si to pamatují. K tomu všemu přispěla i sportka, Závod míru Praha-Berlín-Varšava, který byl i u nás v Liberci. Ve městě se u „domečku“ boxovalo, létalo na větroních a skákalo z letadel na místním letišti. Hodně lidí chodilo pravidelně na fotbalové zápasy, lehkoatletické přebory, psí závody, na koníčky do jízdárny.

Tohle všechno je jaksi, až na čestné výjimky, minulost. Přiznám se. Raději než sport jsem měl knížky. To mělo dopad i na mou postavu, která se formovala jinak než u sportovců, které jsem nemusel, protože měli úspěch u krásných žen, No, uvidíme v příštím životě…





Egon Wiener

Žádné komentáře: