neděle 29. prosince 2019

Vám, nadurděným tvářím



Ne všichni každé ráno vstaneme tou správnou nohou, ne všichni s radostí spěcháme ranní mlhou, v dešti, v mrazu do práce, k doktorovi. Píši všem, kterým ranní mlha halí tvář po celý den: Nedělejte to. Vzpomeňme si na naše rodiče, dědu s babičkou, co pro ně znamenalo vstávat brzo ráno, dát domácím zvířatům, dětem a až potom sobě. Nedali na sobě znát, že padají únavou, že je toho na ně moc. My, co to víme a pamatujeme, se dnes můžeme jen stydět při porovnání, co všechno museli ti před námi. Byla to tvrdá práce, o které fakticky ani moc nevíme. Voda jen studená na chodbě v mezipatře činžovního domu, nebo studna na dvoře, suché wc pro všechny partaje z jednoho patra, kadibudka někde u plotu. Dát nažrat všem zvířatům, dětem přichystat snídani a poslat je, často bosé do školy. To všechno zvládli ti před námi.

Nebyl čas být nabubřelý a dávat najevo, že toho mám plné zuby a jdu od toho. Píši všem a věřím, že právě Vy se nad tím zamyslíte a nehodíte flintu do žita, neukážete se ve špatném světle a před dětmi neřeknete, že už nemůžete dál. Pokaždé se najde někdo, něco, co pomůže. Věřte, o tom je svět. O zázracích, o dobrých lidech, o peklu, kterému lze čelit, ale jen když si věříte…

Píši všem lidem dobré vůle: Nedurděte se! Je to příšerné slovo, horší ale může být jen, když se durdíte. Vím, jak čelila ranám osudu každá z mých tří babiček. Zvedly se a opět stály na nohou tváří v tvář nepřízni osudu. Muži ve válce, jedna vedla hospodu, druhá sama živila spoustu dětí, třetí pracovala v kibucu.

Život opravdu není lehký, žádné peříčko. Proto i ranní vstávání je zkouškou, která se známkuje jako ve škole, od jedné do pěti. A řekněte, kdo by chtěl propadat? Dívám se z okna u nás v Jablonném a vidím krásné Lužické hory. Venku je zima, fouká, ale i tady musí ráno táta vstát a jít do nepohody. Dělají to miliony lidí, a pokud se najde někdo, kdo zaspal, určitě to bylo naposledy. Každý se trochu stydí, že zklamal a nesplnil očekávání druhých. Nezlobte se, že to trochu čpí školním poučováním, ale tak to není. To jenom vidím pár tváří, které hledají důvod, proč se nasupit, mít nadurděnou tvář. My to přeci nejsme, není důvod, proč se bránit.  Starší mají tendenci poučovat, ale až sami jednou budete staří, uvidíte, že je nemožné, jen stát, nevidět, neslyšet toho druhého, sama sebe a nevážit si možnosti komunikace.



Egon Wiener

Žádné komentáře: