čtvrtek 26. prosince 2019

Zámkům ve dveřích, zabezpečovacím systémům




Tak jako každý jiný, i já jsem nosil klíč od bytu na šňůrce na krku. Snad o něco později než ostatní. Maminka byla doma, otec zavřený. Maminka byla převelice nemocná, ale nakonec tatínka přežila téměř o dvacet let.

Zámky, klíče od nich, závory, zašupovátka, petlice. Vám všem píši. Vždyť jste nás chránili před zloději. Nás nikdy nikdo nevykradl. Maminka by řekla: Nezakřikni to! Asi jsme zlodějům nestáli za riziko. Jen jednou mi spolužačka Špidlenka, ukradla malou peněženku a v ní papírovou tříkorunu. Nemusela nic vymýšlet, já ji nechal ležet na školní lavici. Od té doby nic. Vědět to, tak jsme celá léta nemuseli zamykat, kupovat klíče, měnit zámky. Nevím, jak se kradlo dříve, o tom by nám jistě řekly krásné dámy s klobouky doprovázející tyto texty, ale neřeknou. Jsou jen na papíře. 

Píši Vám všem bezpečnostním systémům, které znám z televize. Nepotřeboval jsem Vás, a přesto kupoval. Naprosto zbytečně. Nikdo se k nám nevloupal, nešel najisto. Bude to tím, že nejsme bohatí, ani si nepůjčujeme.

Píši Vám klíčům, od auta, od vrat do stodoly. Jsem na Vás pyšný, na Vaše ladné tvary. Přesto se domnívám, že nejsem ten pravý, kdo by Vás měl slavit. Máme psa a ten, pokud nežere každému z ruky, je lepší hlídač, než všechny ty klíče a zámky dohromady. Pes je prostě pes. Žádná kočka, andulka, nebo zlaté rybičky. Něco jako ten náš. Měl kruté dětství, kdesi v Liptovském Mikuláši, žil tam s medvědy a vlky a leccos od nich pochytil. Pak jsme jej dostali do výchovy my. Není na světě lepšího psa, než toho, který se z bezdomovce změnil na psa nejvyšší kvality. A tak to, že přes den nezamykáme, bude i tím, že máme se psem smlouvu, kterou jsme podepsali a na které nemusíme ani slovo měnit.

Píši Vám všem, co na dveřích máte smlouvu, co kdo smí a jak se má chovat. Zámek je zámek, každý má svoje mouchy. Jeden každý chce namazat a vyžaduje péči. To hlavní je, že má chránit a pomáhat. Jako bych to už někde slyšel, viděl na dveřích. Bojím se, že zloději taky. Každý dům by měl být dobře zabezpečen, pak to i pojišťovna zohlední. Zámek je zámek a psal o něm už Kafka. 

Zabezpečovací systém už něco stojí. Ať tedy plní poslání, že je nepřekonatelný. Pak ať si zloděj přijde a je z toho o pár roků za mřížemi víc. Jo, pakliže by za dveřmi čekala Mona Lisa, pak ano, jděte do toho, ale stejně se Vám to nepovede a strčí Vás pod zámek, který se nedá jen tak otevřít.

Petlice, závora, mříže, koule u kotníků, to je to obrácená strana měsíce. Zima a chlad, trochu i zápach, vzduch filtrovaný mřížemi, vězení. Tam končí ten neznalý, který si to rozdá se zámky u dveří a je jedno, ve kterém poschodí…



Egon Wiener

Žádné komentáře: