neděle 29. prosince 2019

Píši Vám a klobouk dolů




Ne, Vám ne. Krásným ženám klobouk sluší, neskutečně je krášlí. Na to není lék. Můžeme se jen dívat a tiše závidět. Tohle doma nikdo nemá. Dnes se dámské kloboučky nenosí. Přestaly se nosit i pánské klobouky, zaplať pánbůh i rádiovky a hrozné zmijovky. Problémem jsou pánské buřinky, cylindry, klasické z králičích chlupů klobouky, jinde fezy, turbany.

Klobouk dolů! To velel dobrý mrav, zdravil-li muž ženu a pak políbil ruku. Kdeže ty doby zůstaly, nic z toho už dobrého půl století neplatí. Přestali jsme být galantní. Je to i tím, že se dnes nedá poznat, jaké kdo nosí v kalhotách pohlaví.

Píši Vám, kterým se líbí ilustrace mé knížky, dámy v kloboucích. Jak jednoduchý, čitelný a krásný byl ten svět před námi. Je to vidět právě na zmiňovaných dámských kloboucích. Píši všem, kteří hledí na to, co ještě neviděli a co jinde jen stěží uvidí. Nejste i Vy pro to, aby se vrátili? Já tedy rozhodně ano.

Klobouk dolů, vážení muži, lehká úklona, pozor na cvikr, záda narovnat a jsme rovnýma nohama v 19. století. Odtamtud k nám přišly, vtrhly jako velká voda, vichřice. Bláznila po nich Evropa, všechna velkoměsta i ta největší, jako Paříž, Řím, Londýn, Vídeň, Petrohrad, Praha, Athény, ale i ta za velkou louží. Kam oko dohlédlo a kde se běžely koňské závody, tam všude kralovaly překrásné dámské klobouky. Muži s cylindry a bílou šálou, v botách z krokodýlích nebo hadích kůží, glazé rukavice, rukavičky.

Ach, to byl svět! Doba kočárů, slunečníků, petrolejových lamp, havanských doutníků, plachetnic a parníků, kde hrál k poslechu a zažívání černošský orchestr. To byl svět lorňonů a cvikrů, baletu, langust a krevet, kaviáru, šneků, želví polévky a dobrot jakých nepoznal svět. Svět mého táty, ale rozhodně ne babičky, co sama vychovala pět dětí. Většina z nich krásné dámské klobouky nenosila. Děda také cylindr nenosil, na procházky městem nechodil. Co nosil na hlavě nevím, pravděpodobně něco podobného baretu, možná ušanku, když mrzlo a do templu jarmulku.

Píši všem, kteří tohle přežili a zůstali sebou samými, dámám se šátkem na hlavě. A stejně je mi dnes těch děvčat líto. Nevědí, o co přicházejí. Klobouček je prostě klobouk a je nefér, že se dnešní generace krásných žen nemá, co si dát na hlavu. Jedna je jako druhá, ovšem má-li klobouk, její šance stoupají. Je pak jako ze žurnálu, je za co ji pochválit. Mladé, staré, středního věku, klobouček by slušel každé i holčičímu miminku. Svět by se měl pochlapit a vrátit kolo dějin zpět aspoň zde a vrátit čest cechu kloboučníků. Vyrábět opět krásná díla, kloboučky pro ženy, pro muže klasické plstěné klobouky. Pokrývky hlavy, které dělaly svět bohatší, plný překvapení a záhad, co se skrývá pod kloboukem mužů, pod kloboučkem krásné neznámé paní…



Egon Wiener

Žádné komentáře: