neděle 1. prosince 2019

Psaní všem, kteří dědili




                Bylo to opravdu něco velikého. V naší rodině, co já pamatuji, se nic nedědilo. Jak k tomu došlo není mi povědomo, ale nic na tom nezměním. Tudíž píši Vám, šťastnějším, Vám, kterým dědictví takříkajíc spadlo do klína. Snad ani nezávidím dědicům, a proto Vám beze zloby v srdci řeknu, že že jsme nic nezdědili, a přesto jsme v rodině rozhádáni. A to myslím vážně. Z okolí vím, co to udělá a s pozůstalými, kteří byli opomenuti, kteří nic nezdědili.

Píši Vám, kteří jste tohle přežili, protože závist překonává války. Stoletou, růží, třicetiletou, sedmiletou i tu šestidenní… Válka o pár hrnců se zlatými uchy, pozemky na stráni u Vltavy, o známky, mince, obrazy. Bývají to kruté řeže a i vítěz se může pochlubit hlubokým zářezy na kůži. Píši všem i těm, co nedědili.

Já tuhle zdědil půlku domku po tetě v Mníšku pod Brdy a už vím, co to obnáší. Dědictví po zemřelém strýčkovi se dostalo i do filmu o slavném Simírovi, jehož parťák po strýčkovi z Brazílie zdědí flotilu lodí a až později zjistí, že jde o sbírku miniatur slepených ze špejlí. Jo, veliké oči začnou záhy svědit a z dědictví je parodie na bohatství. Píši všem těm, které jobovky nezahubí.

Jinak se ovšem dědí v řádu reparací bývalým členům šlechty, církevním hodnostářům. To se to pak sedí na vypolstrovaných sofa, křesílcích, na orientálních kobercích. Nezávidím jim a přeji dobré zažívání. Ti se rovněž hodně rozmnožují a bude zajímavé, jak to bude pokračovat už v dalších generacích. Aspoň bude mít bulvár o čem psát, lid prostý a jednoduchý jako já, zas co číst. Prostý a jednoduchý dědic se objevuje ve filmu „Kurva, hoši gutentag“, kde hrdina filmu bohatne a chudne, jak na běžícím pásu.

A proto zdůrazňuji, že s dědictvím si není co zahrávat. Je to zvyk nebezpečný a často ošemetný, jak brát a nic si při tom nezadat s podvodníky. Mám na mysli zájmy ostatních. Píši tudíž i těm, co vyšli naprázdno, těm, kteří nic nezdědili. Je to tak někdy lepší, žádná trápení. Ruce čistý, mozek mít neposkvrněný, jak miminko, neposkvrněný. Píši Vám a dnes naposledy. Berte a rychle mizte, co vám nohy stačí. Obdarovaní nebývají v Čechách zvlášť milovaní….

Ať máte všichni dobré spaní, neboť i ten, co vám dědictví odkázal se mohl mýlit. Je to lidské a ostatní nemají z ničeho větší radost, než když člověku, se něco nepovede a je to hodně blízké a je z toho pěkný skandál, jako vždy. Jen když se to nestane nám…



Egon Wiener

Žádné komentáře: