čtvrtek 26. prosince 2019

Třetím osobám a všem, co čtou i mé příběhy




Dojímaly mne pokaždé příběhy, které nikdy nenapíši, které se staly a kterým druhý neuvěří. Mám rád tajemno anonymních příběhů, které vyprávím a ostatní, s pusou od ucha k uchu je napjatě poslouchají. Píši všem, co poslouchají, čtou a uvěří, že to, co je v novinách, co řeknou v televizi je pravda pravdoucí. Píši jim a říkám si, svatá prostoto, bože, jen eskymák uvěří…

 Prosím nedělejte to. Není všechno pravda, co se třpytí. Nevěřte a budete překvapeni, co uvidíte a uslyšíte od jiných. Slyšeli jste jistě – nevěř nikomu komu je pod třicet, nebo nad třicet let, dá se rovněž říct - nevěř nikomu. Přesto a právě proto, že sám se sebou nesouhlasím, musím říci, že pokud jsem napsal něco, co Vás zaujalo, tak jsem si to nevymyslel a stojím si za tím.

Psaní, čtení, počty, zpěv a malování a tělocvik a chování. Určující bylo a je čtení a psaní. To nám dává právo tvrdit, že nikdo z nás není úplně hloupý. Samosebou, až na ty, co vypijí Kolalokovu limonádu. Ach, ti novináři, co všechno napíší! A pokud jejich projekt převezme někdo jiný, pak se svět může jen divit. Je jen na Vás, zda knížka nebo článek, je či není k uvěření. A o tom to všechno je. Bude nám přiznám status spolupracujícího zločince, bude nám umožněno i nadále vstupovat do Vašich ložnic, pokojů a kuchyní. Tam všude, kde si nás, naše knížky, položíte na stůl, na noční stolky a budete je číst. Ano, to je náš cíl, aby se nás čtenáři nebáli vzít do postele, k obědu, tam, kam chodíme, včetně pana císaře pěšky.

Psaní je hezká věc. Já při ní často zavírám oči, usínám a příběh pokračuje nezávisle na mně, pero samo běží po papíře. Sám se pak divím, kdo tohle napsal? Nikdo by to nenapsal líp. Příběh sám o sobě je jednoduchý, je to jenom volba slov, jeho zviditelnění. Proto píšu já a píší i jiní. Je to vlastně jednoduché, psát a číst prakticky umí každý. Píši i já Vám a v dobrém Vás nutím kráskám ze starých pohlednic hledět do tváří. Vás, dámy v kloboucích, jejich děti, spíš prapravnuky.

Ono je vlastně moc krásné vědět, že čtete rádi a na veřejném čtení v liberecké knihovně vidět, jak Vám při tom chutnají i koláčky od paní Jahodové a její dcery, kterým patří velký dík…

Píši Vám a vidím Vám to na očích, že mnozí tu nejste poprvé a známe se. Díky, že jste přišli. Je od Vás hezké, že nasloucháte nám, a především nositelce ceny Thálie Markétě Tallerové, herečce Divadla F. X. Šaldy v Liberci, která si nikdy za čtení z mých knížek nic neřekne. Abych to nějak ukončil, píši a píši i Vám. Děkuji, že čtete!



                                                                                                       Váš Egon Wiener

Žádné komentáře: