čtvrtek 12. prosince 2019

Lhářům, kterým nevěřím ani nos mezi očima


            Není Vás moc, ale pijete mi krev. Kdysi to byli jen spolužáci, později půlka světa. Dnes se to, trochu změnilo. Snad je to i tím, že míň slyším, brýle mám silnější, nohy neslouží, ruce se opírají o šedé hole z duralu. Mám tak akorát na to, občas se podívat na obrazovku televizoru a to k pocitu zdraví taky moc nepřidá. Proto se uchyluji ke psaní a píši lhářům, všem, kterým nevěřím, že to se mnou myslí dobře, že se mi lhaním zavděčí. Proč taky? Kdo lže, ten si dozajista bere i to, co mu nepatří.

Jde to se mnou odmalička. Průšvihy jiných, za které trpím. Nemívám pocity štěstí, spíš naopak. Vím, že každý dobrý skutek bývá po zásluze potrestán. Někomu ptáček nade dveřmi zpívá, mě kálí na sako a volá na ostatní, přidejte se, nic vám neudělá, je s ním prča. Krajíc chleba padá pokaždé namazanou částí na zem, já si rovněž přidám, dvakrát záškrt, cukrovka, o prostatě už nemluvím. Rodiče mě měli rádi a snad proto svým dětem nerozumím.

Byli i světlé chvilky. Patří k nim svatby, méně už rozvody. Patřím k těm druhým, co se rozvedli. A děti? Raději se bavme o těch, co si půjčují a nevrací. Těm píši rád a vím, jak rádi tyhle mé dopisy čítají. Nemám nic proti flagelantství, rád se dívám i tam, kde nic není. Lidský život je brnkačka, když jej porovnáš s věčností.

Ode mne to zní jako hloupé řeči, ale já to slyšel z úst povolaných. Jak se to stalo už nevím, ale když jsme tak klábosili o všem možném se známým ufologem panem Erichem, celým jménem von Dänikenem, přiznal se mi k tomu, že na rozdíl od toho, o čem píše, věří v někoho tam nahoře, který to vše řídí.

Pokud bych to slyšel v hospodě, myslel bych si, že míří na spikleneckou teorii, za kterou stojí všichni chytří lidé. Není tomu tak. Erich měl na mysli jistého muže (ženu), co si tam někde z dáli pouští na obrazovce život lidí a hraje s nimi dámu – bílí, černí, jedno kdo koho a kam pošle, náhoda pokaždé zvítězí

Nepůjčujte si a neumírejte, když máte termín splácení. Jen sny bývají krátké i pravdivé, jen krásné ženy v kloboucích jsou opravdové a na klobouky neradno sahat. Jen ony Vám pomohou vrátit se na zem. A proto se den, co den cpu švestkovými knedlíky, svíčkovou a morkovou kostí, po vzoru psa Vilíka, který s námi sdílí domácnost. On, Erich von Däniken, slunce a naše tři slepičky Pompadůrky mě každodenně léčí z chorob mysli. Čekám, kdy zazvoní u vrátek pošťačka, přinese mi psaní a řekne: “Pane, nesu Vám psaní, tady mi to podepište, já pádím.“

I vy si jděte svou cestou. Hledejte své krásné dámy v secesních kloboucích. Nepůjčujte si sny svých přátel, sněte si po svém. Svět patří všem a nemusí být člověk šampion, pokud chce přežít a číst mé knížky s ilustracemi, co jen tak nikde neuvidí.

                                                             

Egon Wiener


Žádné komentáře: