neděle 1. prosince 2019

Psaní vypsaným propiskám




                Všem studnám bez vody, obloze bez mraků, rodinám, kde se nehádají, slepým patronám, chlebu bez másla, soli bez chuti. Propiskám, co z ničeho nic nepíší, vodě, co nezebe, chlapcům a děvčatům bez orgasmu, kotlům, co nehřejí, ptákům, co nezobou. A větru, který nefouká. Píši Vám, kterým život vyhasl, jídlo nechutná…

Vám, dcerám a synům, co vylétli z hnízda a na komíně nechali své čapí rodiče se zobáky dokořán. Vozům, kterým praskla pneumatika a silnice vede dál, kolenům, co neposlouchají svého pána, lidem, kteří čtou leda tak komerční informační letáky, co mají kde od pondělí ve slevě a co se koupit zaručeně vyplatí. Ano, moji drazí, kteří nečtete, natož abyste někomu psali. Vzpomínám, drazí rodiče zlatí, jak tohle všechno, co nebylo, Vám dovedlo hnout žlučí. Ta hloupost, lenost, nevšímavost. Všechno, co vedlo k dnešnímu chaosu v dopravě, ve vztazích mezi lidmi, sousedy za plotem zahrady, na patře domu, bytu kam chodíme spát.

Dříve se mezi paneláky hrál volejbal, byly tam lavičky, písek pro děti. Dnes tam stojí auta a v písku leží jehly narkomanů, očividně použité preservativy. Píši a slavnostně slibuji, že Vás nebudu nutit číst.  Jenže je mezi hodně lidmi stále dost peněz, platy i ceny zboží rostou. Všude jsou plné obchody, zahraniční i domácí zájezdy dvakrát do roka nejsou výjimkou. A přesto překvapí, chcete-li použít propisku, která nepíše.

Jak moc jsme překvapeni, když někdo vážně onemocní , když zemře někdo nejbližší. Zůstáváme jen lidmi i když jsou v rodině dvě osobní auta. Rozmařile utrácíme a v obchodech plníme vozíky tak, až přetékají nakoupeným zbožím. Je nám povětšinou hej, často až do doby, kdy náhle bez většího varování, propiska přestane psát a Vy obdržíte informaci, která Vám změní svět kolem Vás. Už dávno nekouříte, nepijete přes míru, nekradete na panském, nebo u sousedů. Proč tedy, proč zrovna já? Tak nějak vypadá pozvolné umírání. Propiskou to začíná, končí posledním zvoněním.

Pohřbil jsem všechny starší příbuzné, došlo i na mladší. Zatím mi propiska píše. Píši i pozdravy tradiční formou na papír. Chci ještě dlouho, dlouho do noci svítit lampičkou a číst si staré knížky, dívat se na televizi a promluvit si o tom, co vidím, co bych dělal líp s manželkou. Píši všem, kteří píší propiskou. Pamatujete se, když k Vám poprvé propisky přišly v polovině padesátých let minulého století? Jak nám ty první pošpinily prsty na rukou, kapsy, všude kam dosáhly? Jsem dál, ty dnešní propisky už dávno nešpiní. Tak jako i my, kteří jsme zestárli, co dnes, zas tak moc už nechápeme, co je a co není in.



Egon Wiener

Žádné komentáře: