pondělí 30. prosince 2019

Lékárnám, práškům a mastičkám, které nás neléčí




Ty naše lékárny v Sudetech jsou povětšině na tom jako já, po čertech internacionální. V jejich čele stojí ta liberecká – U orla (Adler-apotheke). Už od konce 18. století pečuje o naše zdraví celkem úspěšně.

Píši generacím před námi, které se o nás dobře staraly. Jít do lékárny, to je, jako když jdete k doktorovi. Poradí, řeknou i to, co jste slyšet nechtěli. Faktem je, že Vám lék nepodá někdo, kdo tomu nerozumí. Jste v rukách odborníka, odbornice. A je to, jako ve škole, v nemocnicích, na poště, samoobsluze. Všude samá ženská, chlapi jsou na mateřské dovolené, jen lékárny zůstávají stejné. Popravdě řečeno, přeci jen, je i tam opravdu víc žen.

Dnes je lékáren jako hub po dešti, víc jak benzínových čerpadel, a to je víc, než jsem si myslel. Vše ověřeno z nezávislých zdrojů. Lékárny jsou velký byznys. Větší než ten s benzínem. Lékáren bývávalo jako šafránu, dnes je jich dvanáct do tuctu, za každým rohem. Víc marodíme, víc jezdíme i autem. Mastičky, olejíčky, kapky, prášky, čípky, tampony. Toho všeho si užíváme a většinou to léčí, pomáhá a utěšuje.

Patřím k těm, co mají různé bonusové karty poskytující slevu. Jsou to jen slevy o koruně, ale je to zábavné. Platíme i tak horentní sumy za nevídaně předražené léky. Obchod je obchod a nic Vám nikdo nedá zadarmo. Dnes, jako i dříve platilo, bez peněz do hospody nelez. Lékárna to je prostě lukrativní džob. Obslouží tě mile, ale platíš, jako v nejlepší restauraci, jako by sis kupoval lístek do lóže v Národním divadle.

Ach jo, může být i hůře. Průměrná mzda už je přes 33 tisíce, tudíž nastává doba inflace, zachrání nás jen levnější zboží, ne drahé léky, benzín a potraviny. Přesto, lékárny si zaslouží i pochválit. Jsou povětšinou krásné, personál na úrovni, vybavení vkusné, radostné. Věřím, že sem chodí lidé rádi, i když většina je opravdu nemocných a spěchá domů, do postele.

Píši všem, kteří se mnou cítí stejně a přejí doktorům farmacie jen to nejlepší. Tradice zavazuje. Lékárna, to je celý doktor, plná ordinace. Přeji lékárnicím i lékárníkům, ať se jim dobře pracuje, ať je zákazníci neštvou, ať chápou personál lékáren. Ať jsme zdraví a do lékáren si chodíme jen popovídat. Bylo by to krásné, ale každý má svou práci, marži, která nás nutí vydělávat a živit rodinu. Ať i lékárna plní své poslání a má vždy lék na naše bolesti. To jim přeji od srdce. Ať nejsou jen čekárnami na autobus, nádražními peróny, které opouštíme, když přijede náš spoj. Ať se v lékárnách jednou provždy necítíme jako v prodejnách na zeleninu, ale tam, kde pracují odborníci, kteří poradí a pomohou nás vyléčit.



Egon Wiener

Žádné komentáře: