čtvrtek 26. prosince 2019

Vzpomínkám a všemu tomu, co potká kolemjdoucího




Už Vám taky bude pozítří 73 let? Bude to spíš čas na vzpomínání, než plánování věcí budoucích. Přijde-li čas na vzpomínky, bude je to fajn, pokud čas nebude, co naděláš.

Začněme vzpomínkami sami. V našem věku už je na co vzpomínat. Nebylo léta, jara, zimy, nebo podzimu, aby se něco nedělo. Pamatuji se živě na měnovou reformu, smrt generálního a prvního dělnického prezidenta, vše v jednom roce. Popravu jiného generálního tajemníka, válku v Indočíně, na Fikotovou na olympiádě v Austrálii, na Stalinův monumentální pomník v Praze, na první spartakiádu v roce 1955, kde jsem, ač na ni nacvičoval, nebyl.

Píši všem krásným dnům na pionýrských táborech, na volbu Zápotockého prezidentem, na Alexandrovce, co zpívali v amfiteátru v Lidových sadech, na Špejbla a Hurvínka v divadle U Šaldů, na Hoči-Mina, který přijel do Chrastavy za malými Vietnamci. Pamatuju se a píši pumpkám, švédským košilím, které se tehdy v padesátých letech minulého století nosily. Na Hrádek nad Nisou. Tomu píši ze všeho nejraději! Tam jsem měl babičku, co vůbec, nebo skoro vůbec neuměla česky, a kde voněla sušená smrková kůra, kde byla ukrutná povodeň a já tam všude jezdil na kole i na loďkách. Všechny cesty vedly neomylně do všech stran.

Bože, jak já měl rád maminčino vyprávění o místech kolem nás! O Vltavě, ve které se jí utopil bratr, o doktorovi, ke kterému dědeček vodil maminku na Zbraslavi, do ordinace jeho velkého kamaráda doktora Vančury, známého spisovatele. Maminka mi vyprávěla obsahy spousty předválečných filmů a vymýšlela si jejich pokračování. Měla úžasný vyprávěčský dar.

Píši všem, co vzpomínají a ke kterým byl čas milostiv. Všem, co nemohou v noci spát a honí se jim hlavou, co se stalo, co by se mohlo stát, kdyby… Když obdobně uvažujeme my, no dobrá, horší je, když spekuluje politik. To pak si sednu k mým starým pohlednicím a nechávám se unášet třeba těmi krásnými ženami s úžasnými klobouky na hlavách. To se to potom sní! To je lepší než ležet na zádech a počítat ovečky!

Píši všem ženám, kterým klobouček tak sluší. Píši Vám všem, které jsem potkal na cestě osudem. A nebyli to jen lidé. Potkal jsem krásné předměty, umělecké poklady, prastaré stavby, květiny, horniny, soudobé zázraky lidské činnosti - mimoúrovňové křižovatky, dálnice, nájezdy na ně… Nevěřím vlastním očím, že tohle postavila lidská ruka, člověk, jako já, nebo Vy. I těm v duchu píšu, že to jsou zázraky.

Mám rád krásné věci. Nábytek, koberce, porcelán, věci vyřezané ze dřeva, mořské lastury, obrazy, poštovní známky, staré pohledy, staré mechanické hodinky. Všem Vám chci poděkovat. Můj život s Vámi byl nádherný, plný překvapení a naučil mě pokoře, té lidské vlastnosti, která se dá naučit…



Egon Wiener

Žádné komentáře: