sobota 14. prosince 2019

Dětem, které nosí do školy svůj malý počítač




My nosili do školy počítadlo. Kuličky na drátě, a jak nám to s nimi šlo! Táta nosil v kapse modrého pláště logaritmické pravítko, vrchol vší možné počítačové elegance poloviny století dvacátého. Já k tomu hodně četl, stále se na něco ptal, něco málo inteligence zdědil po předchozích generacích. Doma jsme měli německý brockhaus – lexikon o 32 svazcích v polokožené vazbě. Tím mé vzdělání téměř skončilo.

Píši všem, co se mnou tehdy stáli na startovací čáře, všem, kterým se o počítačích, kalkulačkách, mobilech ani nesnilo. Píši Vám, kteří máte dneska všechno a víte víc, jak tenkrát univerzitní profesor. Nám sice víc svítilo sluníčko, ale tím to končilo. Nejdál jsme byli na Ještědu, na školním výletě v Babiččině údolí, na Kosti a v Rovensku. Vy u moře, my v Jinolicích, na rybníce plným komárů.

Nezávidím dnešním dětem, dotáhnou to daleko. Když jsme jeli poprvé vlakem do Žitavy, na Oybin, tak jsme si mysleli, co všechno nemáme. Dnes máte ty své počítače s foťákem, encyklopedií, navigací, překladačem, je to až k nevíře, co umíte, co vás počítač naučil. Padesát let a svět se obrátil. My se učili, že v Číně je 600 miliónů obyvatel a všichni jezdí na kole. V Americe v té době černoši směli jezdit v MHD jen na plošině. A pak se dozvíte, že dnes je tomtéž městě černoch senátorem, policejním presidentem. Před každým filmem byl promítán týdeník, souhrn aktualit z domova i ze světa.

Poslední zprávy? Týden staré. Dnes vás internet ihned spojí s celým světem bez spojovatelky. Píši všemu, co máte Vy a my to neznali. Platební karty, sporty, zážitky, cestování světem. Asi ano, přece jen Vám závidím. Psali jsme násadkou s ocelovým perkem namočeným do lahvičky s inkoustem. Nás soudruh učitel ještě mlátil rákoskou přes ruce, ve třídách se topilo ve velikých kamnech a z učebnic jsme vytrhávali portréty státníků, kteří zemřeli v nemilosti, nebo těch, kdo si zadal s kultem osobnosti.

Píši všem, kteří už znají víc, než počítadlo s dřevěnými kuličkami, všem kteří nevědí, jak jsme to mohli všechno přežít, jak hloupé jsme měli tatínky a maminky. Vám všem, co jste se nám narodili. Vám, co si myslíte, že si jen vymýšlíme, chci popřát hodně energie, abyste měli všude dobré připojení, nabité baterky a dobré aplikace. A aby příští generace opět žila v jiném světě a mluvila o Vás jak o mastodontech s vybavením lovce mamutů. Aby i příští generace jen stěží uvěřila, jak jste to mohli přežít. Svět plný nástrah, bez umělé inteligence bez techniky, která z Vás dělá téměř idioty.

Tak nějak se cítíme my, mnozí z těch, kteří Vás vychovali a dali Vám, co sami nikdy neměli. Vám všem, kteří jste dál a máte všechno, co usnadňuje to život. Važte si toho, že neválčíme, že nemusíme jíst jen jednou denně, že máme v bytech teplo, že satelit je na svém místě na orbitě. Nemusí tak tomu být navždy. Dělali jsme, co jsme mohli. Snad to jednou pochopíte. Dnes ještě asi ne, ale ta doba jednou přijde. (Ta kuličková počítadla pro jistotu nezahazujte).

Žádné komentáře: