středa 11. prosince 2019

Psaní všem narozeninám a jmeninám




Živijó! Ať žije a dlouho tu je s námi. Kdekdo slaví, buď tudíž pochválen. Pijí a slaví i abstinenti známí i neznámí. Co mi paměť sahá, bylo a je při tom bujaré veselí. I když u nás doma se zase tak moc neslavilo. Jméno otce a mém v kalendáři není. Příbuzní se po válce do republiky vrátili téměř všichni, ale záhy z ní opět odešli. A tak se u nás slavilo čím dál tím míň. Co pamatuji, tak akorát moje narozeniny dobrou knížkou. Vánoce byly střídmé, nikdy s alkoholem, já dostal deset-patnáct knížek, někdy stavebnici. Byl jsem nadmíru spokojen.

Píši Vám, kterým bylo dopřáno víc bujarého veselí, vzpomínek, které Vás vracejí do dob před mnoha lety, kdy doma ještě nebyla televize, kdy jsme se uměli zabavit čímkoli. Píši všem, kteří si dnes život neumí představit bez bujaré zábavy, oslav, souznění s každým, kdo žije na naší modré planetě. Nezávidím Vám, kteří máte všechno, kterým nic neschází. My sáňkovali „za Mrázkova“, „na Jánově“, vy jezdíte lyžovat do Alp. Jako dárek k narozkám, ke svátku na víkend do Paříže…

Píši všem a přeji Vám to. My měli jiné starosti - co budou dávat v sobotu v kině, zda vrátí do knihovny knížku, kterou si kdosi půjčil minulý týden a zbude-li na mě. Píši všem, co mají jiné priority, kteří povídání o letech předešlých berou jako my kdysi povinnou četbu Výlet pana Broučka do 15. století.

Všem, co dnes slavíte: slavte a užívejte si dnešní svět. Je o věcech, o kterých se nám ani nesnilo. Dárkem byla pro nás šála, boty pionýrky, švédská košile a propisovačka, která si právě našla cestu i do Čech. Já viděl moře poprvé, když mi bylo 17 let a byl jsem myslím první z naší party kluků, kteří se narodili necelé dva roky po válce.

Píši všem, kteří slaví a mají co. Jsme svědky úžasné změny v cestování, ve sportu, ve vzdělání. Je zajímavé sledovat, na co dosáhnete, co všechno Vám svět míru dává. Z čeho si vybíráte. Přeji Vám z celého srdce, ať se to nikdy nezmění, ať nemusíte nikdy začínat znova. Ať Vaše narozeniny, svátky, oslava úspěchů ve škole, ve sportu i v umění je pokaždé velkolepá a Vy na ni budete dlouho vzpomínat.

Co Vám popřát, do příštího všedního dne? Snad jenom, aby Vás nikdy druhý den nebolela hlava a neměli jste žaludek jak na vodě. Abyste se dovedli zorientovat v tom všem, co Vám svět nabízí a co dnes máte na dosah ruky. Věřím, že nebude muset řešit spory jako my před Vámi, že k Vám osud bude milosrdný a povede Vás po cestách dlážděných. Nechť tedy jsou oslavy součástí Vašeho bytí a Vy ať na ně vzpomínáte víc, než my. Náš život je dán střídáním ročních období. Oslavujeme příchod jara, koupáním příchod léta. Na podzim se rodí spousta dětí, v zimě jsme u kamen s čajem a citrónem. Kéž se na tom nic dramaticky nezmění.



Egon Wiener

Žádné komentáře: