neděle 29. prosince 2019

Vojákům, policistům, hasičům a taky Horské službě




Uniforma? Na to holky letí. To platilo, a jestli platí i dnes, nejsem si tak jistý. V době potrhaných džínových kalhot, kdo ví. Ale co vím z dějepisu, tak kamkoli se pohnula posádka dragounů, kyrysníků, tam všude stoupla porodnost o 100 %. Nechoďme daleko, však i známá literární postava Viktorka skočila pod splavem do vody skrze jednoho takovýho s černýma očima.

Byť to byl jen středověk, uniforma byla pokaždé o něco víc, než civil. Něco o tom i vyprávěl geniální trouba poručík Dub ve Švejkovi. Tudíž, píši Vám, dědečkovi kamarádi z Karpat, z té velké války. Dědeček byl obrlajtnant a dozajista žádný prašivý civil. Babičce se tak líbil, že se tatínek narodil 9 měsíců po té, co se s ní děda někam ztratil.

Píši Vám policajtům, hasičům, celému Integrovanému záchrannému systému. Všude se skví snaha nezanedbat nic, co by mohlo být už příště věcí sporu. Držte chlapi basu, držte spolu. I dnes je mít uniformu věcí prestiže a dobrého vkusu. Píši všem, kteří kdy nosili stejnokroj. Břicho zatáhl, narovnal záda. Škoda, že nemáte koně! I ten patřil k uniformě. Věřte, že není obrazu zobrazujícího statečnost, aby v čele nebyl kůň a na něm krásný hrdina v uniformě.

Sluší to i Horské službě, hasičům, Červenému kříži, civilní obraně. Prostě kdo má uniformu, má téměř vyhráno. A pokud by přijel na tanku, o tom ani nemluvě. Říká se, že  svět chce být klamán, tak to asi nějak tak bude. Dnes je kolem je samý ajťák, řidič kamionu, řemeslník, bezdomovec, co Vám neposeká ani trávu. Děti si už nehrají na poliše a zloděje, ale mačkají na klávesnici tlačítka, na počítači hrají tanky a s námi se baví, jako bychom byli dementní.

Píši všem, kteří se nevyhýbají práci a jsou na cestě stát se jedním z těch, co jim sluší mundůr, výložky, uniforma a zbraň. Byť by to byla jen a jen jedna strana mince, kde z jedné strany kouká mocnář a z druhé Svatá trojice. Důležité je, z jakého jsou kovu. Běžné jsou aluminiové, slitina běžných kovů. Píši všem, kteří vyplácejí v hotovosti třeba i jen městského strážníka v uniformě, porybného z hráze rybníka, řidiče tramvaje, linkového autobusu, pilota stříbrného ptáka na trase z Prahy do Dubaje. Krásnou uniformu má i starosta města Smržovky blízko Jablonce, uniformu má i říční policie, hoteloví vrátní, pošťáci a nádražáci. Všem ohromně sluší stejnokroj, jako mně slušela svazácká košile a pionýrský kroj.

Píši všem, kteří se nestydí, že jim kroj sluší. Chlapcům z Hané, děvčatům z Vlčnova, všem z Moravy a Slezska. Vám patří dík, že nezapomínáte, že si i zazpíváte. Patříte ke ztracené epoše dam s krásným kloboukem a mužů s cylindrem. Všem, kteří si uvědomujete, že by se taková krása neměla ze světa ztratit.



Egon Wiener

Žádné komentáře: