neděle 29. prosince 2019

Pastě na linoleum a krému na boty




Pasta je tu ještě jedna - na zuby. Pastičky jsou vskutku různé a je tu i jedna na myši. Vzpomínám na pastu, která se roztírala po linoleu a po kterém se pak prima klouzalo. Co chcete od kluka, když vidí hladkou podlahu, co se třpytí jako zrcadlo? A taky, že to klouzalo! Maminka vlasy do drdolu, na hlavě šátek pevně uvázaný, kolena na podložce, v ruce hadr, mop a už to jelo, koncert, jako podle not. A týden, co týden. Musela. Maminka to viděla u jiných a tak by se nedala snadno zahanbit. Píši především jí a pak pastě v plechovce s otevřeným víčkem, všem těm plechovkám, co jí prošly rukama. Klobouk dolů a čest maminčině práci! U nás doma bylo čisto, ale tatínek to moc nesnášel. Asi budu po mamince, táta mi předal zas něco jiného.

Teď mě zrovna nic nenapadá, ale jsou toho plné pytle. Píši i krému na boty, který se taky roztírá a lepe, než ten na podlahy. Je taky v menším balení. Buď jak buď, patří do jednoho saku, je s nimi dřina, ale závěrečný efekt je úchvatný.

Mé drahé pasty, už Vás asi zas tak moc neuvidím. Maminka umřela, přestěhovali jsme se a lino pod koberci vidět není. Pod samotným linem bývají ukryty i velké poklady. Aby se k prknům nelepilo, dávali se pod lino noviny, někdo dával, co zrovna měl. Já, co sběratel starých pohlednic jsem pod linem našel i pohlednice, které sbírám a které jsou i přáteli hledány. Tomu se říká zapeklitý život a bude to v tom skrytém významu slova – zapeklitý.

Nic není jednoduché a rozetřít po linu pastu, znamená, udělat z něj zamrzlou plochu zimního stadionu. Tak nějak to má být. I když dnes děti právě tohle dozajista už běžně neuvidí, pokud to nebude na obrazovce počítače. Rozhodně na tom ale nebude mít podíl jejich maminka, která už ani takovou práci nezná. Byla to celkem dřina, asi tak, jako když se praly plenky a praní prádla spolklo celý den. Ty doby pastování nejen lina budou už pryč a ani podobně se dnes neleští boty. Svět pádí skoky do neznáma a tohle se prostě už nenosí. Budiž to jen taková malá, obyčejná zpráva o dění u nás doma, zpráva jen malá, zprávička vedlejší.



Egon Wiener

Žádné komentáře: