čtvrtek 26. prosince 2019

Špatným i dobrým nápadům




Mám rád švestkové knedlíky a říkám tomu dobrý nápad! Náladu mi nezlepší, ale snad mi později pomohou nalézt klid. Tak nějak uvažoval uprostřed minulého století můj dědeček, správce Židovského hřbitova v Liberci. Zažil během života tolik věcí, že správcování hřbitova bylo tou nejlehčí.

Píši všem lidem, co nevěří. Ani já nevěřil, když mi volali z „Pamětí národa“ že se mýlím, že děda nebyl jen špatně slyšící, ale šéf špion československé zahraniční rozvědky. Nikdo z mých příbuzných to nevěděl a já to bral jako špatný vtip. Nebyl to vtip, nechal jsem si to potvrdit i z jiných míst. Nevím, čí to byl nápad, ale děda skutečně v Berlíně a v Budapešti spravoval residenturu našich špionů v sousedních zemích.

Píši všem nápadům, dobrým i zlých. Všem, kteří do toho šli. Ať to bylo cokoli, my kluci z naší vsi, jsme se předháněli v tom, kdo je odvážnější. Skákali jsme z oken v prvním patře, dráždili psy, potápěli se na koupališti v noci, hráli fotbal na ulici z Liberce do Chrastavy. Bylo toho mnohem víc a dnes bych z toho nezkoušel nic.

Píši všem těm koninám, co jsme dělali s trofejními zbraněmi po Němcích. Z patron vysypávali střelný prach, házeli po sobě nože německé Hitlerovy mládeže, bouchali karbid v dutých klíčích, lezli na stromy do hnízd lesních dravců, chytali hady za jejich hlavy… Píši Vám, kluci, kteří jsme ty hloupé nápady přežili. Často zranění a chudší i o prst, zkráceni o část dlaně. Všem, co měli nápad něco extra postavit, co k tomu potřebovali ostré předměty, síru, žíraviny, čtyři kola, sklo, železo, dřevo, fošny, hřebíky. Co z toho všeho vzniklo, bylo jen pro otrlé vesnické kluky, kteří se mezi sebou pořád prali. Našim nápadům se pořád někdo smál a chtěl je pokazit, ale my se nedali.

Po Němcích zbylo v kůlnách spousta zajímavého harampádí, a co jsme našli po půdách, tomu by nikdo neuvěřil. Policie byla ve školách den co den, pořád jen něco hledala, před něčím nás stále varovala. A vidíte, přežili jsme to.  Někdy to opravdu nebyla legrace, klukovina. Dnes Vás podrobnostmi nebudu týrat, ale tehdy stačilo vyšetřování doma, ve škole, na policii. Všude se ptali, kdo měl ten, hloupý (šílený) nápad? Kdo ví? Nikdo nikoho tehdy neprozradil, každý si zadal, každý v tom měl prsty.

Kde je ta doby, kdy jsme byli nekontrolovatelní? Žádný mobil, žádné kamery. Po škole ven a tam tři, čtyři hodiny, najíst se domů a znovu ven realizovat naše šílené nápady. Dnes to zní tak nepřesvědčivě, jako by to bylo před mnoha sty léty. A přitom to bylo zhruba před šedesáti. Bude to i tím, že jsme byli odolnější. Nic nás tak nebolelo, jako ležení v posteli.

Píši všem bláznivým nápadům i těm chytřejším. Dnes raději někam zalezte, schovejte se. Není ta správná doba řádit, být super statečný. Je možné, že se jednou leccos vrátí. I když ta dnešní doba je opravdu bezpečnější. Nechtějme, aby se ta naše vrátila. Nebyla moc bezpečná.



Egon Wiener

Žádné komentáře: