středa 11. prosince 2019

Lidem, co dělají knížky, bez kterých bylo těžko žít




Kdo dělá knížku knížkou? Autor? S velkou určitostí snad, ale je tu někdo, kdo knížce umí ušít šaty, kdo jí navlékne košili a dá kabát.

Napsat text je v zásadě řemeslo, dar boží, s jakým se už člověk narodí. Střihnout knížce správné šaty, obout ji, to dovede jen, kdo má zlaté ruce, srdce, cit pro kompozici a barevnost, kdo umí vsadit na cokoli, co potom, ke konci všeho snažení přivede na svět knihu, o které se mluví. Znám pár takových, ale Ivan Ulrych z Nymburka to umí doopravdy. Na jeho nos a znalosti je spolehnutí. Je málo lidí, kteří znají a vědí, jak se věci mají.

Naučit se dělat knihu není snadné. Umí to jen pracovití lidé, kteří jsou spolehliví. Když se narodí kniha, stříhají pupeční šňůru dva tatínkové. Autor a ten, který knížku oblékl do slušivého a koupil jí, de facto, lodní lístek na cestu kolem světa. Jsem otcem ve střídavé péči společně s tím druhým. A teď babo raď! Mám čekat, nebo běžet, mám se radovat nebo plakat, pokud se něco nepovedlo? Jedno nevylučuje druhé. Jsme jenom lidi.

Píši Vám, Vám, kteří čekáte na vlak, co tudy má jet. Koleje pomalu zarůstají trávou, keři, stromky, hlohem a různým sajrajtem. Bůh suď, jak to všechno dopadne…

Píši všem, co se občas točí kolem knížky, kteří vědí, čeho se možná dočkají. Svět je překvapivě pestrý a knížka může být i propadák. Ti, kteří na tom nesou vinu pak dělají, že oni nic, oni muzikanti. Dobrá knížka je to kus nadání, být stále na očích, je to víc, než o píli a kumštu, je to o tom, nebýt jen profíkem v tiskárně. Ale i tam, kde si knížka hledá cestu ke čtenáři.

Na adresu těch, kteří si myslí, že se kniha se tiskne sama, že je to jenom leporelo, kterému děti předškolního věku koušou rohy stránek, chci připomenout, že kniha je jak sváteční oběd na čistém ubrusu s vázou plnou květin. Píši všem, kteří knihy čtou, mluví o nich, kteří si myslí, že jsem vyhodil fůru peněz a měl se raději opít a zapomenout. Máte pravdu, texty jsou často plné žvástů a nikdo není imunní proti tomu napsat text, kterému sám nerozumí.

Píši všem, kteří okusili vítězství i prohru, čtenářům, kteří nevědí, co si za své peníze koupí. Není to jen kuře se salmonelózou, mohou to být chutné steaky i maso na guláš. Dejte vařit vodu, ať knížka dostane správnou chuť, pěknou ilustraci, text, který se dá číst, vše, co zalahodí oku.

Všem, kteří občas čtou: Neházejte flintu do žita a dejte nám šanci, psát! To je pro nás jako ranní hygiena. Dobré i špatné musí z těla ven. Je jen na Vás, čtenářích, dát nám zelenou, nebo knihy spláchnout. Díky předem, že nám dáváte šanci nevyhynout.



Egon Wiener


Žádné komentáře: