čtvrtek 26. prosince 2019

Dešťové vodě, a teplu, které postrádám




Němka, co nešla do odsunu, sousedka od vedle za plotem, si na jejich zahradě myla v dešťové vodě pravidelně vlasy. Už byla stará, moc toho kolem sebe nechápala a na mne volala „Egon“, i když mi maminka říkala hezky česky Jirko.

Kde je ten svět splašených koní, co se převalil přes Sudety koncem čtyřicátých let minulého století? Jako by to už ani pravda nebyla, nezdálo se nám to? Tolik let už od té doby uběhlo a mně připadá, že se mi to jenom zdálo. Maminka dešťovkou zalívala lipku, aby dlouho vydržela. I ta tu zůstala po Němcích. Bydleli jsme v bývalé německé hospodě NordLicht - Polární záře, kde táta, jako národní správce místní truhlárny, dostal služební byt.

Píši všem vodám, co padají z nebe, valí se okapem dolů, do země. Dešťové vodě, která byla teplá a kterou jsme my, kluci z naší ulice pod kostelem, milovali. Řáchali jsme se v kalužích a váleli sudy v mokré trávě. Ta voda byla vskutku měkká. Dala se prima brát do dlaní a chrstnout ji někomu na tělo nebylo výzvou k zabití, ale na hraní. Pršelo u nás často, vody bylo vždycky dost. Bylo i teplo a teplo hřálo. Nebyla televize, bylo jen rádio. Poslouchat rádio, když venku pršelo a voda tekla po skle okna, bylo to, čemu se říkalo, že to je prima a líp nikdy nebude, vychutnej si to.

Dnes je té kouzelné vody viditelně míň, není tak teplá ani měkká. Vedle už nebydlí německá sousedka a my kluci z ulice pod kostelem neblbneme v kalužích, v mokré trávě. Kdeže zůstal čas malin nezralých? Boty, které jsme v létě nenosili, protože si každý vychutnal, chození naboso? Hodiny na kostelní věži dnes běží na motor a tatínek už k nim nemusí nahoru do věže, aby jim pomohl a ony celý týden šly, šlapaly jako hodinky.

Deštíku! Říkalo se ti vlahý a vítal tě každý. Sousedky ani okna nezavíraly, jen kytky šly honem dovnitř, nebo ven. Když takhle v létě pršelo i dospělí si sundali, co se dalo a šup do deště. Je na co vzpomínat. My děti chtěly honem vyrůst a být dospělí. S tím byla ale potíž. Rostlo se pomalu. Jen spolužačky na tom byly líp, jejich těla rostla do krásy. My kluci byli jako dřevěné násady ke hrábím. I to bylo tím deštěm. Nějak ustal. Čím víc jsme byli dospělí, tím ho bylo míň….

Milované mládí, pořád se něco mění. Času ubylo, jsou tu s nám, žrouti, co kradou čas a berou dešti kouzelnou moc dělat nás mladší. Co stránka téhle knihy, to krásná žena v klobouku. I ty zestárly, přesto jim ty hučky na hlavách úžasně sluší. To bude tím kouzelným deštěm, co nám vypráví, jak je krásně i dnes, když prší. Nemusí zrovna lít jako z konve.



Egon Wiener

Žádné komentáře: